مدیریت موفقیت آمیز چالشها و بحرانها در کسب وکار
در این مطلب می خوانید:
چالشهای پیش روی ما در مسیر کارآفرینی و راهاندازی کسبوکار چیست؟
چطور تابآوری خود و سازمانمان را زیاد کنیم تا در هر بحران سر خم نکند و نشکند؟
مدیریت موفقیت آمیز چالشها و بحرانها در کسب و کار
در مقاله زیر از دید دکتر ماکان آریا پارسا (که خود کارآفرینی جوان و موفق است) تلاش دارد تا به سؤالات بالا پاسخ دهد. ایشان خود در مسیر کارآفرینی و رسیدن به موفقیتهای زیاد و تأسیس مجموعه شرکتهایش، با چالشهای زیادی مواجه شده است و حالا توصیههایی برای شما دارد که قصدتان راهاندازی بیزینس است.
توصیه اول: چالشها و بحرانها را به صورت واقعی بپذیریم…!
برای حل هر بحران لازم است آن بحران را به رسمیت بشناسیم تا راهحلهای آن یکی یکی جلوی راهمان سبز شود.
در واقع تا وقتی یک چالش را نپذیریم، ذهنمان به دنبال راهحلهای احتمالی نخواهد گشت. وقتی اعتقاد نداشته باشید که مسئله وجود دارد، چطور میخواهید به دنبال راهحل آن باشید؟
باید بپذیریم که بحرانها همیشه هست؛ چه در ایران، چه در خارج از کشور، گاهی کمرنگ مثل کاهش فروش و گاهی پررنگ مثل خطر ورشکستگی!
تفاوت بین افراد موفق در عبور از بحران با افراد عادی در قدم اول یا همان پذیرش است. به محض اینکه این بحران را بپذیرید، آنگاه مغزتان وارد عمل شده و به دنبال راهحل خواهد گشت.
توصیه دوم: تخممرغهایمان در یک سبد جمع شده؟
بهتر است همه تخممرغهای کسبوکارتان را در یک سبد نگذارید. مثلاً اگر تمام داروندار کسبوکارتان در اینستاگرام جمع شده، به محض فیلتر شدن یا پریدن اکانت کاربریتان، ضربهای مهلک به شما وارد میشود؛ اما اگر از قبل نسخهای پشتیبان گرفته باشید یا در کنار اینستاگرام، سایت خودتان را هم راهاندازی کرده باشید، آنگاه نگرانی چندانی بابت اتفاقات نخواهید داشت. ایجاد کانالهایی که در مواقع بحران به ما کمک میکند ضروری است.
توصیه سوم: محافظت از جریانات نقدی و پولی
دکتر ماکان آریا پارسا معتقد است کسبوکارمان وابسته به جریانات نقدی است. برای اینکه کسبوکارمان را از تهدیدات حفاظت کنیم باید سعی کنیم از جریان نقدی حفاظت کنیم.
جریان نقد مایه حیات کسبوکار شما است؛ برای حفظ و نگهداری از کسبوکارها (به ویژه کسبوکارهای کوچک)، پول نقد باید به جریان خود ادامه دهد. حتی در بدترین شرایط ممکن. اگرچه سخت است، اما حفظ جریان نقدی میتواند به معنای حفظ حیات کسبوکار شما باشد. تا وقتی جریان نقدی وجود دارد یعنی کسبوکار حیات دارد و میتواند زنده بماند.
مدیران کسبوکار میدانند که وجود جریانهای نقدی یکی از مهمترین شاخصهای ارزیابی کسبوکار است و اینکه بنگاه اقتصادی موردنظر توانسته این بخش از کسبوکار را مدیریت کند یا خیر، بحث مهمی است.
توصیه چهارم: کاهش هزینهها با بررسی دقیق
در بحرانها باید بتوانید هزینهها را تا جایی که آسیبزننده نباشد، کاهش دهید و مدیریت کنید. البته این نباید منجر به کاهش کیفیت خدمات یا کاهش کیفیت محصولات تولیدی شما شود.
مشتریان شما علت به وجود آوردن بحران نبودهاند که حالا باید تاوانش را با بی کیفیتی خدمات و محصولات شما بدهند.
در زمینه کاهش هزینهها ببینید چطور میتوانید تأمینکنندگان بهتری پیدا کنید، چطور میتوانید هزینههای مصرفی را کم کنید، چگونه هزینههای حملونقل و انبارداری را کاهش میدهید.
یک راه عالی برای نجات از چالشها و بحرانهای کسبوکار از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا همین کاهش هزینههاست.
توصیه پنجم: نقاط قوت را قویتر کنید، نقاط ضعف را فعلاً رها کنید
موقع به وجود آمدن چالش و بحران، وقت آن نیست که بخواهید نقاط ضعفتان را پوشش داده یا برطرف کنید. فعلاً باید روی دایره شایستگیها بمانید و سعی کنید کارهایی که بهتر انجام میدهید را انجام دهید. فعلاً روی توانمندیهای اصلیتان کار کنید و حاشیهها را به وقت دیگری موکول کنید؛ دستکم تا زمانی که همه چیز به حالت عادی برگردد و از آن چالش و بحران موردنظر عبور کنیم.
رسیدگی به نقاط ضعف در چنین شرایطی در بهترین حالت منجر به از دست رفتن بیشتر نیرو، انرژی و پول در سازمان خواهد شد.
توصیه ششم: مشتریان رقبا را محترمانه بقاپید!
در بحرانها باید به مشتریان بالقوه بیشتری فکر کنید. باید سعی کنید بدون کارهای غیراخلاقی یا غیرقانونی، تلاش کنید با جذابیتهای بیشتر، تخفیف چشمگیرتر، ارائه خدمات باکیفیتتر و یا تلاشهای افزونتر، مشتریان بالقوه رقبا را جذب خود کنید. توسعه فروش، میتواند جزو معدود راهحلهای زمان چالشها باشد.
اما به همین سادگیها هم نیست. برای جذب مشتریان رقبا، باید کاری متفاوتتر انجام دهید، باید چیز بهتری از رقیب ارائه دهید، باید مشتریان را اقناع کنید که به شما بپیوندند و جذب شما شوند.
توصیه هفتم: مشتریان وفادار، اسلحههای پنهان شما هستند!
یک پرنده در دست، بهتر از دو تا پرنده روی درخت است؛ پرنده در دست شما در بحرانها و چالشها، همان مشتریان وفادارند و پرندههای روی درخت، مشتریان بالقوه!
تحقیقات نشان داده نگهداری مشتریان وفادار کار بسیار راحتتری از جذب مشتریان تازه است.
آیا در چالش و بحرانها باید تبلیغ و بازاریابی را کاهش دهیم؟
دکتر ماکان آریا پارسا معتقد است بر خلاف باور عموم، در این دوران نه تنها نباید هزینههای تبلیغات و بازاریابی و فروش را کم نکرد، بلکه به صورت کاملاً هوشمندانهای باید آنها را رشد داد و مبالغ گستردهتری به آن اختصاص داد.
البته اگر این کار را به صورت ناشیانه و شتابزدهای انجام دهید، اما زمانهای بحرانی دقیقاً زمانهایی هستند که کسبوکار کوچک شما به بازاریابی نیاز دارد.
باید به مشتریان کمک کنید تا به محصولات و خدمات شما اعتماد کنند و آنها را به جای سایر کالاها و خدمات انتخاب کنند؛ بنابراین بازاریابی و تبلیغات را کنار نگذارید و فراموش نکنید.
اعتبار خود را در بهترین حالت خود نگه دارید
اعتبار و آتوریتی زیاد همه جا خوب است، اما در زمانهای چالشها، حکم طلا پیدا میکند. در زمان چالش، با اعتبار بالای خودتان میتوانید به حیات خود ادامه دهید. برای گرفتن قرض، تأمین مواد اولیه نسیه، تبلیغ و گرفتن مشتریان و دهها مورد دیگر میتوانید حتی بدون پول و تنها از اعتبارتان پیش همکاران و حتی رقبا استفاده کنید.
با اعتبار شخصی خوب، شانس بیشتری برای کمک گرفتن از دیگران در تمام زمینهها از جمله طلب استقراض و سرپا نگه داشتن کسبوکار خواهید داشت؛ بنابراین هم اکنون برای کسب یک اعتبار خوب تلاش کنید تا اگر دچار چالش شدید، در زمان اضطراری از آن استفاده کنید.
سخن پایانی
همانطور که گفتیم، بحران و چالش برای همه دنیا و همه کشورها ممکن است پیش بیاید، اگرچه به دلیل شرایط کم ثبات اقتصادی در ایران، احتمال وجود چالشهای اقتصادی بیشتر است.
اما درهرحال باید هوشمندانه رفتار کرد. تصمیمات از سر احساس یا ناشیانه، میتواند اوضاع را بدتر کند؛ بنابراین تصمیم نگرفتن بهتر از یک تصمیم بد است! یادتان باشد حتی در بزرگترین بحرانها هم میتوان تصمیمات خوبی اتخاذ کرد. برای آن زمانها، از الان فکری بکنید…
سؤالات متداول
آیا وجود چالش و بحران، فقط در اقتصاد ایران است؟
خیر! حتی بزرگترین اقتصادهای دنیا هم اسیر چالشهای عمیق و بزرگ میشوند؛ بنابراین اگر برای شرکت یا سازمان شما بحرانی پیش آمد، نگران نباشید و روی راهحلها تمرکز کنید، نه روی مشکل!
آیا برای کارآفرینها هم بحرانهای اقتصادی پیش میآید؟
دکتر آریا پارسا به عنوان یک کارآفرین جوان، در همین سن و سال کم، بارها دچار چالشهای مختلف شده است؛ اما همواره با دیدهای مثبت و خوشبینانه، در پی یافتن راهحلهای کاربردی بوده است. او هم چالشهای مالی تجربه کرده، هم شراکتی و هم نیروی انسانی. بااینحال، با موفقیت تمام این چالشها را مدیریت کرده است.
از مهمترین توصیههای دکتر ماکان آریا پارسا، برای عبور از چالشهای اقتصادی چیست؟
حفظ و گسترش اعتبار، کاهش هزینهها و یافتن روشهای تازه درآمدی، از توصیههای مهم ایشان است.
دیدگاهها